O Korčuli
        + povijest
        + mjesta
        + karta

Apartmani
Ponuda
Kontakt
Home


++  O   K o r č u l i


Korčula          Grad Korčula je turističko, gospodarsko i kulturno središte istoimenog otoka. Jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja. Smješten na najkomunikativnijoj točki otoka, na crti trgovačkih morskih putova, oduvijek je privlačio putnike i naseljenike. Antički pisci spominju ga kao kameni grad Korkyra Melaina koji su osnovali grčki kolonisti iz maloazijskog grada Knidosa. Nakon Grka, Ilira i Rimljana, u IX. stoljeću u Korčulu dolaze Hrvati, koji su danas ostali jedino pučanstvo grada i otoka. 1214. godine usvojen je Korčulanski statut, jedan od najstarijih pravnih spisa u ovom dijelu Europe.

         U istom stoljeću rodio se u Korčuli čuveni svjetski putnik i istraživač, Marko Polo, a u Korčuli još postoji njegova rodna kuća. Korčulani su bili i ostali poznati pomorci, brodograditelji, graditelji, klesari i umjetnici. Uz ostatke romaničkog stila, u korčulanskoj arhitekturi dominira gotika i renesansa, kojima je završena gradnja, zidinama i kulama opasanoga, grada.

         U Korčuli turist ima priliku posjetiti, između vrijednih spomenika i institucija, Gradski muzej, Opatsku riznicu, Zbirku ikona, slikarske galerije i stare crkve u kojima se čuvaju umjetnine od neprocjenjive vrijednosti, Leonarda da Vincia do Jacoppoa Tintoretta.

         Uz bogati kulturni sadržaj, otok Korčula pravo je otkriće za ljubitelje sporta i aktivnog odmora. Priroda je Korčulu obdarila čistim i kristalno bistrim morem tako da možete uživati u plivanju oko uređenih plaža i sačuvanih uvala, ronjenju u podvodnom svijetu uzbudljive flore i faune, jedrenju na dasci niz i uz na daleko poznati maestral (sjeverozapadnjak)


Zahvaljujem Turističkoj zajednici grada Korčule koja je dozvolila korištenje njihovog teksta o opisu otoka, grada Korčule i okolnih mjesta.